1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Великий Піст...

azbuka-postaШукаючи в думках вихід емоцій, торкаючись глибини душі, щоб просто знайти спокій, поринаю в молитву, хоч так часто вона не щира і то лиш набір слів. Навколо люди, самотні, сумні, ті які відчувають себе щасливими й ті, які відчувають себе відкинутими від близьких людей. Простір… слова, які потребують усмішки,  люди які потребують уваги. Життя, яке потребує зв’язку із Богом. Молитва через боротьбу із часом який летить і витрачається на непотрібні речі. У розмові з Богом не біймося, що на душі важко, важко через тягар гріхів, не біймося сліз, бо це очищення душі. Кожен наш день – очікування смерті. Смерть, як перехід, та для того, щоб осягнути щось більше, варто заслужити собі на квиток до Неба. Дочасне життя може бути наповнене терпінням, приниженнями, спокусами, але потрібно пам’ятати, що святість це наше завдання в цьому земному житті, це сенс нашого життя. Зрозуміло, що дійти до кінцевої мети нашої мандрівки це надзвичайно важке завдання. Але разом з тим, смерть має бути для нас шляхом до Вічності, початком іншого щасливого життя. Середниками для нас, тими кроками, тими стежками до Раю є молитва, піст, милостиня.

Але давайте подивимось на ці аспекти більш детально і тим більше з огляду на теперішнє життя, на світ який наповнений матеріалізмом. Люди такі різні й для кожного піст розуміється по іншому. Для когось піст – це посповідатись перед Великоднем, для когось піст – заглибитись в душі і намагатись віднайти спокій, а ще для інших – піст – відмова від їжі, як засіб для очищення тіла фізичного, але є люди які не знають про піст. Чому? Епоха комунізму дає про себе знати, а зараз час свободи, яка часто виходить далеко за межі дозволеного. Для деяких людей піст означає – менше грішити, хоч вони ще не можуть повність відмовитись від гріха, та може вони не мають підтримки. Не судімо! Піст – це також може бути відмова від слів, перебути в тиші, почути голос Творця.

Молитва – розмова з Богом. Ця розмова може бути різна. І через молитву словесну і через працю, і через щире слово, і через усмішку. В усьому намагаймося бачити стежинку, що заведе нас до вищої цілі, хоч так часто важко бачити в навколишньому світі дороги до Вічності, бо дочасні клопоти, багатства цього світу затягують, очі вдивляються в тлінність світу, час витрачається на непотрібні речі. Розмови про проблеми дочасні часто нам замінюють молитву, але ніяка розмова з людьми не замінить нам розмови з Богом. Знайдіть час на молитву, Господь чекає, відкрийте ваше серце і почуєте як спокій  і щастя покриє вашу душу.

Милостиня – один із засобів для очищення душі. Допомога ближньому через як матеріальну допомогу і також через щире слово, усмішку, підтримку, подаруйте ближньому часточку добра, відкрийте для нього Христа, може він не знає про Нього, навчіть його молитися, подайте йому гарний приклад, живіть  для Христа.

Відкрийте серце своє для Господа, не падайте духом, просіть прощення у Бога, просіть прощення у людей, допомагайте їм знайти шлях до Царства Небесного. Шукайте душі, які прагнуть знайти спокій, може вони не чули про Бога,  розкажіть їм про Вічність. Відкрийте їм істину, навчіть їх молитися, подаруйте їм частинку себе, подаруйте їм надію, подаруйте їм свій час, нехай вони розкажуть про своє життя, про свої переживання. Скажіть людям Який Добрий Господь. Амінь. 

Автор роздумів: Станіслав Б'ялковський